FBI, Biden’ın açılışı öncesinde Trump destekçilerinin silahlı protestolarından korkuyor

ABD güvenlik yetkilileri, Joe Biden'ın cumhurbaşkanı olarak yemin edilmesinden önceki günlerde ülke çapında olası silahlı protestoların düzenlendiği konusunda uyarıda bulundu

Silahlı grupların 20 Ocak’taki göreve başlaması öncesinde 50 eyalet başkentinin tamamında ve Washington DC’de toplanmayı planladığına dair haberler var.

Trump yanlısı bir çetenin Kongre’ye saldırmasından iki hafta sonra gerçekleşecek olan etkinlik için güvenlik planları sıkılaştırılıyor.

House Democrats, cumhurbaşkanını görevden alma oylamasının Çarşamba günü yapılacağını söylüyor.

Başkan Trump’ı “ayaklanmayı kışkırtmakla” suçluyorlar ve Başkan Yardımcısı Mike Pence, Bay Trump’ı görevden almak için anayasal yetkileri kullanmadıkça oylamanın yapılacağını söylüyorlar. Bay Pence’in bunu yapmaya hazır olduğuna dair hiçbir işaret yok.

Bay Biden ve seçilmiş Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in Kongre Binası’nda bir törenle yemin etmeleri bekleniyor. Biden ekibi, geçtiğimiz hafta yaşanan şiddet olaylarının ardından yerel yetkililer tarafından tekrarlanan bir çağrı olan Covid-19 salgını nedeniyle Amerikalıları başkente gitmekten kaçınmaya çağırmıştı.

Güvenlik yetkilileri, Kongre üyelerinin seçim sonuçlarını onaylamak için oy kullandığı binaya binlerce Trump yanlısı taraftarın girebildiği 6 Ocak’ta görülen ihlalin tekrarlanmayacağını söyledi. Konuşmacı Nancy Pelosi, Kongre Binası isyanlarının verdiği hasarın içinden geçiyor

Kasım ayında yapılan oylamada Trump’ın asılsız dolandırıcılık iddialarını tekrarlaması ve destekçilerini Kongre Binası’nda yürümeye teşvik etmesinden sonra meydana gelen ayaklanmada beş kişi öldü.

O zamandan beri, Demokratlar ve bazı Cumhuriyetçiler arasında Trump’ın istifası, görevden alınması veya görevden alınması çağrıları arttı. Bay Trump, Cuma günü Twitter da dahil olmak üzere çeşitli sosyal medya platformlarından yasaklandığından beri hiçbir kamuoyuna açıklama yapmadı .

Ukrayna’dan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde rakibini soruşturmasını isteyerek yasayı çiğneme suçlamasıyla Aralık 2019’da suçlanan üçüncü ABD başkanı oldu . Senato onu temize çıkardı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu