Oktay: 3 milyar 250 milyon TL kaynak öngörüyoruz

"Topluma dokunan, sürdürebilir özellikle pek çok alanda destek sağlayacağız. Bu alanları belirledik. Yatırım odaklı yapısı, özellikle ulaşım, sağlık, sanayi, gençlik, spor ve yerel yönetimler alanında mevcut alt yapıyı güçlendireceğiz."

UBP-DP-YDP Azınlık Hükümeti Başbakanı Ersan Saner, Ankara temaslarına başladı. Saner, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne giderek, Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’la bir araya geldi.

Görüşme sonrası açıklama yapılıyor

TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın açıklamaları özetle şöyle:
Saner ve heyetini Ankara’da ağırlamaktan duyduğum memnuniyeti dile getirmek isterim. Geçtiğimiz hafta ilgili bakan, bakan yardımcılarımızla çalışma ziyareti gerçekleştirmiştik. Somut eylemler üzerinde fikir anlaşmasına varmıştık. Hem bu ziyaretimizin hem de KKTC ile yürüttüğümüz yakın temaslarımızın sonucu. Temel hedefimiz, reel sektördür. KKTC’nin kendi ayakları üzerinde durabileceği, çarkların döndüğü ekonomidir. Çarpan etkisi olan alanları yükseltmeyi hedefliyoruz. 2.5 milyar TL yeni kaynak ayırıyoruz.

Devreden tutarla birlikte 3 milyar 250 milyon TL kaynak öngörüyoruz.

Topluma dokunan, sürdürebilir özellikle pek çok alanda destek sağlayacağız. Bu alanları belirledik. Yatırım odaklı yapısı, özellikle ulaşım, sağlık, sanayi, gençlik, spor ve yerel yönetimler alanında mevcut alt yapıyı güçlendireceğiz.

Yeni bir organize sanayi kurulması anlamında tecrübe ortaklığı oluşması gibi birçok teşvik sunulacak. KKTC’de OSB mevzuatının Meclis’ten geçirilmesini bekliyoruz.

İlk orta ve liseyi kapsayacak şekilde E-BA işbirliği. Türkiye’deki belediyelerle işbirliği de protokolde yer alıyor. Küçük ölçekli işletmelerin faaliyetlerin sürdürülebilmesi için çalışma başlatılması.

Türkiye ve KKTC birlikte yürüyecek, birlikte kazanacak. Tüm dünyaya ilan ediyoruz, fikir birliğimiz bakidir. Maraş kararından asla vazgeçmemiz söz konusu değildir.

COVID ile mücadele dahi adeta kaderine terkedilen KKTC halkı olmuştur. Gönderdikleri aşı sayı ve hibeleri ortada.

AB, KKTC’ye cüzi rakamlarda aşı gönderdi. Bunun tanıtımına, oluşturduğu gürültüye bakarsanız, tüm toplumu aşılayan AB var ama halbuki ortada hiçbir şey yok.

Bu hafta 20 bin aşı daha KKTC’ye gönderiyoruz.Toplam aşı yardımı 100 bine ulaştı.

Ticaretin güçlendirilmesi yönünde Ticaret Bakanımız KKTC’ye çalışma ziyareti gerçekleştirecek.

Kıbrıs’ta üretilen ürünlerin Türkiye üzerinden dünyaya açılımının sağlanması.

COVID ile mücadele ve pek çok sektöre açtığı yaraların sarılması da bu protokol kapsamında.

Başbakan bunları sıkı şekilde takip edecek. Kıbrıs Türkü’nün geleceğe güvenle bakması için Anavatan ve garantör ülke olarak elimizden geleni yapacağız.

Yapısal dönüşüm ve kalkınma hamlesinin başarıya ulaşması en büyük arzumuz.

Uluslararası alanda haksız şekilde örülen suni engellerin de kaldırılması son derece elzemdir.

Çözüm için tek şart,  iki devletli modeldir, egemen eşitliktir. AB’nin masada taraf olarak katacağı pek fazla bir şey yok. KKTC tarafı ile bu konuda hem fikiriz.

Türkiye ve KKTC birlikte yürüyecek, birlikte kazanacak. Tüm dünyaya ilan ediyoruz, fikir birliğimiz bakidir. Maraş kararından asla vazgeçmemiz söz konusu değildir.

*  *  *

Başbakan Ersan Saner’in açıklamaları özetle şöyle:

Görüşmelerin hiçbir sonuca ulaşmadığını gözlemliyoruz. Anavatan’dan aldığımız güçle egemen iki devlet temelinde uzlaşıya hazır olduğumuzu iletmemize rağmen sonuca ulaşamadık. Esas hedefimizin, egemen iki ayrı temel toplum temelinde devam edeceğini dünya ile paylaşıyorum. Son Cumhurbaşkanlığı seçiminde de iradesini bu yönde ortaya koymuştur.

Anavatan’a bize yaptıkları katkı için teşekkür ediyoruz. Dünyadaki ülkelerin IMF’si var, bizim IMF’miz yok, Türkiye’miz var.

Yapılan katkı, KKTC’nin refahını artması için çok büyük bir girdi kaynağı…

4 ayrı protokol yanında alt yapının da gelişmesi için önemli bir adım olacak. Bölünmüş yollar olmak üzere, 3. sınıf yollar 322 kilometrelik 2021-2022 yıllarında yapılacak olması ayrı bir gurur kaynağı.

Tarım ürünlerinin dünya pazarına ulaşması yönünde atılacak adımlar çok önemli.

Maraş konusunda atılan adımların ileriki günlerde değerlendirecek olması Kıbrıs konusunda daha ileriye taşınacak.

Dünya, COVID-19 salgını neticesinde ciddi daralma yaşanıyor. Biz de bu dar boğazdan geçiyoruz.

20 bin aşı ile tekrar destek veriyorsunuz. Güney’in 110 bin aşıya ulaştığını ifade edersek, rekabet edebilme anlamında ciddi bir adım. İhtiyacın daha fazla olduğunu tüm dünya biliyor.

Ekonomiyi ayağa kaldırmak için aşının önemini biliyoruz, bu destek yadsınamaz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu