Sinovac aşısı: Türkiye’de liderler aşı kampanyası için ne dedi?

Türkiye'de koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında dün başlayan yaygın aşılama programı sürüyor

 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Şu ana kadar 500 binden fazla sağlık çalışanımız aşı oldu” dedi. Koca, Bilim Kurulu üyeleri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan sonra bugün MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e de aşı yapıldı.

Dün aşı olan Cumhurbaşkanı Erdoğan Cuma namazı sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, “Şu anda herhangi bir yan etki söz konusu değil. Evelallah sapasağlamım” dedi.

Kılıçdaroğlu: Bugün yarın aşı olacağım

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise Best FM’de katıldığı bir programda, yakın zamanda aşı olacağını söyledi.

Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

“Dün akşam Sayın Sağlık Bakanı aradı, çağrı yaptı. ‘Tabii’ dedim. Ben de gerekirse refakat ederim dedi. Bugün, yarın aşı olacağım” dedi. Sinovac aşısına ilişkin kaygısı olmadığını belirten Kılıçdaroğlu, “Doktorlar aşı olmamızı söylüyorsa aşı olacağız. Aşı olmak gerekiyor” diye konuştu.”

Bakan Koca, aşıya destek mesajlarından dolayı Kılıçdaroğlu’na teşekkür etti.

Akşener ve Bahçeli aşı oldu

Kişisel Twitter hesabından açıklama yapan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise aşı olduğunu açıkladı.

Akşener paylaşımında, “Sayın Fahrettin Koca, tüm liderler gibi beni de dün akşam arayarak aşı olmaya davet etti. Parti liderlerinin aşı konusunda toplumumuza ön ayak olması gerektiği inancıyla ben de aşı oldum. Bu vesileyle iktidarı, aşı süreci için yaptığımız önerileri uygulamaya çağırıyorum” ifadelerini kullandı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de aşı olan liderler arasında yer aldı. Bahçeli, Twitter’da yaptığı paylaşımda, “Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca’nın daveti üzerine, başarıyla devam eden aşı programımız dahilinde ben de Covid-19 virüsü aşımı yaptırdım” dedi.

Bahçeli’nin koronavirüs aşısını makamında yaptırdığı görüldü.

Bakan Koca aşı olan Bahçeli ve Akşener’e de teşekkür etti.

HDP Eş Genel Başkanları: Sıramızı bekleyeceğiz

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ise yaptıkları yazılı basın açıklamasında, risk ölçüleri içerisinde sıraları geldiğinde aşı olacaklarını duyurdu.

Bakan Koca’nın kendilerini arayarak aşı olmaya davet ettiğini duyuran Buldan ve Sancar açıklamalarında şunları söyledi:

“Sağlık ve Sosyal Politikalar Komisyonumuz ile birlikte yaptığımız değerlendirmeye göre, bu davet daha önce belirlenen risk grubu, kronik hastalar ve sağlık çalışanları için düzenlenen aşılama programına uygun değildir. Bu nedenle herkesin belirlenmiş risk öncelik sırası ile aşılanması, sürecin hızlıca ve etkili bir şekilde devam etmesi gereklidir.”

AKP MKYK üyelerine aşı mı yapıldı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün AKP Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) üyesi milletvekillerinin de aşı yapıldığını söylemesi sosyal medyada tepkilere neden olmuştu.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal bugün Erdoğan’ın sözlerine açıklık getirerek, “Biz aşı yaptırmadık. MKYK üyelerimiz arasında sırası gelen üç doktor, iki eczacı arkadaşımız aşı oldu” diye konuştu.

51 kişinin bulunduğu AKP MKYK’sında iki Eczacılık Fakültesi, üç de Tıp Fakültesi mezunu yer alıyor. Erdoğan dahil toplam 4 kişinin yaşları 65’in üzerinde.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Aralık ayında Çin’den aşıların geldiğini ve AKP’li siyasetçilere yapılmaya başladığını iddia etmişti.

Öncelik sağlık çalışanlarına veriliyor

Türkiye toplam 50 milyon doz CoronaVac aşısı satın aldı. Bu aşıların şu ana kadar 3 milyon dozu Türkiye’ye ulaştı.

İlk gün, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP MKYK üyeleri dışında öncelikli grupta yer alan sağlık çalışanlarından 285 bin kişi CoronaVac aşısı oldu.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de yaklaşık 1 milyon 100 bin sağlık çalışanı bulunuyor. Aşıların uygun şartları taşıyan sağlık çalışanlarına tanımlanmasıyla Bakanlık tarafından ilgili kişilere bildirim yapılıyor. Ayrıca sağlıkçılar, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu alarak aşılarını yaptırabiliyor.

Aşı sıralaması

Sağlık Bakanlığı, başta aile sağlığı merkezleri olmak üzere tüm hastanelerde aşı hizmeti verileceğini açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşı kampanyasında önceliğin sağlık çalışanlarına verildiğini, “risk sıralamasının” esas alınacağını ve buna göre hazırlanan aşı takvimiyle toplum bağışıklığının en üst seviyeye çıkarılacağını söyledi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu